Special: De 26 meest spraakmakende F1 flops in de laatste 25 jaar

9 maart 2021

Vorig jaar maakten we bijvoorbeeld een special over crap teams. Mooie verhalen over hopeloze Formule 1-teams die nooit kónden slagen, en dat dus ook niet deden. Nu borduren we voort op dat thema, met dank aan de suggestie van luisteraar Daniël.

We gaan kijken naar de grootste Formule 1 flops uit de afgelopen 25 jaar. Grootse plannen voor nieuwe teams die uiterááárd nooit werden uitgevoerd, mislukte transfers, bizarre proefballonnetjes om de sport spannender te maken.

En natuurlijk: al die Grand Prixs die nooit verreden werden. Vrijwel ieder land lanceerde ooit wel eens een wild plan om een race te organiseren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Bij het lijstje flops dat de Formule 1 wel haalde, zijn we bewust selectief geweest.

Iedereen wist dat Yuji Ide er geen klap van kon, en niemand verwachtte dat Gaston Mazzacane een deuk in een Argentijns pakje boter zou rijden. Stuk voor stuk voorzetten voor open doel.

Maar we werden vooral rond de eeuwwisseling getrakteerd op een aantal pijnlijke en verrassende voorbeelden van mismanagement.

Ga maar na: zagen we het echt allemaal aankomen, dat Alain Prost een potentieel topteam binnen vijf jaar naar de rand van de afgrond zou brengen?

Of dat de honderden miljoenen dollars van British American Tobacco zó weinig effect op de prestaties zouden hebben in 1999? Nee toch?

En dan zijn er nog de meest absurde ideeën om de F1 beter te maken.

Vooral Bernie Ecclestone had er een handje van: sprinklers om regenraces af te dwingen, teams met drie auto’s, dubbele punten bij de seizoensfinale.

Of wat te denken van het nieuwe kwalificatieformaat dat in 2016 voor totale chaos zorgde in Melbourne?

Kortom: net zoals elders in het leven, gaat in de Formule 1 lang niet alles goed. De geschiedenis van de sport ligt bezaaid met gebroken dromen, geknakte ambities en mislukte initiatieven.

Maar één ding is zeker: in de snelle wereld van de Formule 1 is het nooit saai!

Comments are closed.