F1 Podcast Racereporter

Special - Zweden in de Formule 1
Foto © Wikimedia

Special - Zweden in de Formule 1

In deze special gaan we het hebben over de geschiedenis van Zweden in de Formule 1. Zweden is immers ons tweede thuisland bij RaceReporter! Zweden heeft net als Nederland een vrij korte lijst F1 deelnemers, maar een aantal zijn grote namen uit de racegeschiedenis.


Sinds Marcus Ericsson overgestapt is naar de Indycars is er geen Zweed meer over in de F1. Dat was in de jaren 70 wel anders: het leek het er toen op dat Zweden een grootmacht zou worden in de F1.

Twee potentiële sterren, ieder jaar een Grand Prix op een volgepakt Anderstorp: Zweden telde mee. Het tragische lot bepaalde echter anders en in slechts een paar weken tijd verloor Zweden haar twee grootste racehelden: Ronnie Peterson en Gunnar Nilsson. Meteen was de Grand Prix ook voorbij.

Uiteindelijk zijn er 11 Zweden actief geweest in de F1, die samen 469 keer aan de start van een Grand Prix verschenen.

Twaalf keer won een Zweed een Grand Prix, verdeeld over 3 verschillende winnaars. 44 podiums, 15 pole positions. Maar: nooit een wereldkampioen. 14 keer een Grand Prix, eerste in 1933, laatste in 1978. Enige Scandinavische land dat een GP organiseerde.Podcast Apps

Spotify: f1podcast.nl/spotify
Apple: f1podcast.nl/itunes
Google: f1podcast.nl/googlepodcast
TuneIn: f1podcast.nl/tunein
Castbox: f1podcast.nl/castbox
Andere apps: f1podcast.nl

Wil je ons supporten?

We maken deze F1 Podcast met veel plezier. Echter we maken ook kosten. Zoals Mexicaans eten als Perez wint. Of taarten, balonnen en slingers voor onze 150e aflevering. Of natuurlijk ons jaarlijkse etentje als Jeroen Demmendaal weer in Nederland is.
Zou je ons willen supporten, dan kunnen we deze podcast blijven maken.

Ga naar f1podcast.nl/support of stuur direct een Tikkie, ieder bedrag is welkom!

Tikkie Petje.af patreon

Wil je onze podcast waarderen?

f1podcast.nl/applereview


F1 Podcast Apps

Om zo veel mogelijk luisteraars te bereiken, is Racereporter via zo veel mogelijk apps te luisteren.