F1 Podcast Racereporter

De 26 meest spraakmakende F1 flops

De 26 meest spraakmakende F1 flops
Foto © Wikimedia

Special - De 26 meest spraakmakende F1 flops in de laatste 25 jaar

We gaan kijken naar de grootste Formule 1 flops uit de afgelopen 25 jaar. Grootse plannen voor nieuwe teams die uiteraard nooit werden uitgevoerd, mislukte transfers, bizarre proefballonnetjes om de sport spannender te maken.


We vallen maar meteen met de deur in huis: ja, we zijn bij RaceReporter dol op kampioenen en winnaars. MAAR: we hebben ook een zwak voor de underdog. Voor dat wat niet perfect is.
Vorig jaar maakten we bijvoorbeeld een special over crap teams. Mooie verhalen over hopeloze Formule 1-teams die nooit kónden slagen, en dat dus ook niet deden. Nu borduren we voort op dat thema, met dank aan de suggestie van luisteraar Daniël.

We gaan kijken naar de grootste Formule 1 flops uit de afgelopen 25 jaar. Grootse plannen voor nieuwe teams die uiteraard nooit werden uitgevoerd, mislukte transfers, bizarre proefballonnetjes om de sport spannender te maken.

En natuurlijk: al die Grand Prixs die nooit verreden werden. Vrijwel ieder land lanceerde ooit wel eens een wild plan om een race te organiseren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Bij het lijstje flops dat de Formule 1 wel haalde, zijn we bewust selectief geweest.

Iedereen wist dat Yuji Ide er geen klap van kon, en niemand verwachtte dat Gaston Mazzacane een deuk in een Argentijns pakje boter zou rijden. Stuk voor stuk voorzetten voor open doel.

Maar we werden vooral rond de eeuwwisseling getrakteerd op een aantal pijnlijke en verrassende voorbeelden van mismanagement.

Ga maar na: zagen we het echt allemaal aankomen, dat Alain Prost een potentieel topteam binnen vijf jaar naar de rand van de afgrond zou brengen?

Of dat de honderden miljoenen dollars van British American Tobacco zó weinig effect op de prestaties zouden hebben in 1999? Nee toch?

En dan zijn er nog de meest absurde ideeën om de F1 beter te maken.

Vooral Bernie Ecclestone had er een handje van: sprinklers om regenraces af te dwingen, teams met drie auto’s, dubbele punten bij de seizoensfinale.

Of wat te denken van het nieuwe kwalificatieformaat dat in 2016 voor totale chaos zorgde in Melbourne?

Kortom: net zoals elders in het leven, gaat in de Formule 1 lang niet alles goed. De geschiedenis van de sport ligt bezaaid met gebroken dromen, geknakte ambities en mislukte initiatieven.

Maar één ding is zeker: in de snelle wereld van de Formule 1 is het nooit saai!Wil je ons supporten?

We maken deze Formule 1 Podcast met veel passie en plezier iedere keer weer. We steken er veel tijd en energie in en we willen onafhankelijk blijven zodat we kunnen zeggen wat wij vinden. En we maken kosten, zoals marketing, hosting, drankje enz. Zou je ons willen supporten?

Als je lid wordt, krijg je oa. extra content en kan je tijdens het Grand Prix weekend meechatten in de Telegram groep.

Lid Worden Eénmalige donatieF1 Podcast Apps

Om zo veel mogelijk luisteraars te bereiken, is Racereporter via zo veel mogelijk apps te luisteren.